Informacje o zwalczaniu skutków intensywnych opadów

http://www.pssebusko.pl/pdf/ulotka_powodzian.pdf

 

związku z intensywnymi opadami deszczu, które spowodowały liczne podtopienia, Główny  Inspektor Sanitarny ostrzega, że fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne, które  mogą być  groźne dla zdrowia i życia

Postępowania ze studniami w warunkach krytycznych

Potwierdzeniem, w przypadku wystąpienia klęski żywiołowej, że woda jest bezpieczna do spożycia jest przeprowadzenie badania jej jakości w laboratoriach organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub laboratoriach zatwierdzonym przez ww. organy (lista dostępna na stronach wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych). Powinno się wykonać co najmniej  badania następujących parametrów:

  1. mikrobiologicznych  Escherichia coli, enterokoki, bakterie grupy coli;
  2. fizykochemicznych  azotany, azotyny, chlorki, żelazo, mangan, barwa, mętność, pH, przewodność elektryczna, zapach, twardość, utlenialność, jon amonowy), które w razie potrzeby mogą zostać rozszerzone.

Po ustąpieniu powodzi lub podtopienia woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i wydezynfekować.

OCZYSZCZANIE I ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ

Po wybraniu wody ze studni trzeba oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić je warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku grubości ok. 10 cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary.

Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni.

Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość monochloroaminy lub ewentualnie wapna chlorowanego wg zasad podanych w tabelce.

Średnica studni

 

w cm

Ilość monochloraminy na

 

każdy metr głębokości wody

Potrzebna ilość wapna chlorowanego na

 

każdy metr głębokości wody

80

 

90

100

120

165 g

 

220 g

270 g

380 g

150 g – 1 szklanka

 

200 g – 1 szklanka i ćwierć

250 g – półtorej szklanki

350 g – 2 szklanki i ćwierć

 

 

W przypadku stosowania roztworu podchlorynu sodu odmierzamy dwukrotną dawkę jak dla wapna chlorowanego.

Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:

  • do wiadra z wodą dodać dwie płaskie łyżeczki od herbaty któregoś z wymienionych środków dezynfekcyjnych i wyszorować tym cembrowinę,
  • po ponownym napełnieniu studni wodą, rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną według tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni,
  • wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpalnym i wlewanie z powrotem,
  • po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.

 UWAGA: Środki dezynfekcyjne należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym.

ODKAŻANIE STUDZIEN WIERCONYCH I ABISYŃSKICH

W przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego nastręcza duże trudności. Dlatego w wyjątkowych wypadkach odkaża się je wprowadzając roztwór dezynfekcyjny za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj w przypadku zanieczyszczenia studni dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.

ODKAŻANIE WEWNĘTRZNEJ CZĘŚCI POMPY ABISYŃSKIEJ

Przeprowadza się w następujący sposób: 4 gramy wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml roztworu podchlorynu sodu (1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubłach wody. Zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę i pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy; pozostawić 24 godziny, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie.

Po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być zbadana przez najbliższą stację sanitarno – epidemiologiczną, która wyda orzeczenie, czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.

ODKAŻANIE WODY

Każdą niepewną wodę przeznaczoną do picia należy odkazić. Dzięki zniszczeniu bakterii, a w szczególności zarazków chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, staje się ona bezpieczna dla zdrowia. Odkażanie wody można przeprowadzić różnymi środkami i sposobami:

  • najprostszym i dobrym sposobem odkażania wody jest jej gotowanie,
  • można również dezynfekować wodę za pomocą specjalnych preparatów i pastylek pod różnymi nazwami, przeprowadzając ten zabieg ściśle według przepisów załączonych do tych preparatów.

UWAGA: Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych.

Obecnie na rynku są dostępne różne środki dezynfekcyjne oparte na bazie chloru. Na opakowaniu każdego środka jest określona zawartość czynnego związku (najczęściej w procentach lub też w gramach w odniesieniu do cząsteczki preparatu i tak do chlorowania wody używa się roztworu 0,5-1%: preparaty zawierają – wapno chlorowanego 25-36%, podchlorynu wapnia 65-70%, podchlorynu sodu 13-16% chloru użytecznego). W przypadku powodzi dawki te powinny zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne, czyli zapobiegać ewentualnym skażeniom biologicznym wody.

Stosowanie skutecznej dawki powinno wyrażać się w przeliczeniu na wolny chlor – i wynosić 2 mg na 1 litr wody, która ma służyć bezpośrednio do spożycia z zachowaniem, co najmniej 10 minutowego kontaktu oraz 10-20 g na m3 wody do odkażania urządzeń, instalacji sieci wodociągowych i studni z zachowaniem kilkugodzinnego czasu kontaktu.

W przypadku dezynfekcji sieci i instalacji wodociągowych konieczne jest dotarcie za pośrednictwem środków masowego przekazu (np. telewizji, radia, Internetu, pracy i wszelkiego rodzaju ogłoszeń) w tym do placówek oświatowych i w obiektów użyteczności publicznej z informacją o tych działaniach do wszystkich konsumentów wody (m.in. osób chorych, starszych, mało aktywnych) gdyż dawki „szokowe” mogą zagrażać życiu i zdrowiu konsumenta wody.

Należy pamiętać, że wszelkie związki dezynfekcyjne są to silne utleniacze i działają biobójczo nie tylko na mikro- czy makroorganizmy wodne, ale również na organizm człowieka, dlatego wodę, do której bezpośrednio dodano środek dezynfekcyjny nie wolno spożywać. Może to nastąpić w przypadku wody do spożycia po czasie określonym w ulotce informacyjnej gdzie będzie określony czas kontaktu (10-30 minut), a w przypadku urządzeń, instalacji i studni, po przepłukaniu lub wyczerpaniu wody do zaniku zapachu chloru. Dopuszczalne stężenie wolnego chloru w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi wynosi 0,3 mg/l, w warunkach specjalnych w wodzie do spożycia można stosować około 1 mg/l.

Ponadto należy pamiętać, że najdostępniejszym środkiem dezynfekcyjnym tam gdzie jest to możliwe z uwagi na dostępność nośników energii lub ciepła jest GOTOWANIE WODY.

Zgodnie z procedurami o sytuacjach nadzwyczajnych w przedsiębiorstwach wodociągowo-kanalizacyjnych, tam gdzie jest to możliwe powinna być uruchomiona, produkcja wody w opakowaniach jednostkowych lub też powinny być uruchamiane mobilne urządzenia do uzdatniania i/lub dezynfekcji wody, które są przeznaczone do działania w sytuacjach nadzwyczajnych i kryzysowych.

Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2018 r. poz. 1152 z późn. zm.) za zbiorowe zaopatrzenie mieszkańców w wodę do spożycia odpowiada gmina, w przypadku, gdy woda nie odpowiada wymaganiom powinna być dostarczana w opakowaniach jednostkowych lub cysternach.


 

Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie

Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

W PRZYPADKU POWODZI:

  • Wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, a do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
  • Nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.
  • Zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością – produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.
  • Nie jedz żywności, która jest w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy).
  • Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia – mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.

POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU:

  • produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, gotowe potrawy itp. przechowuj w temperaturze niższej niż 80C, lub zgodnie z etykietą;
  • przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne;
  • składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu;
  • nie przechowuj żywności, nawet tymczasowo w miejscach brudnych – w chlewach, oborach, kurnikach itp.
  • chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami;
  • zalane pomieszczenia zdezynfekuj, wywietrz, wysusz i odmaluj (szczególnie jeśli przechowujesz w nich żywność, przygotowujesz posiłki lub jeżeli przebywają w nich dzieci).

W KAŻDYM PRZYPADKU WYSTĄPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYŻSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DO LEKARZA

Im szybsza pomoc lekarska, tym szybszy powrót do zdrowia, czasem  jest to warunek uratowania życia.

 

https://gis.gov.pl/aktualnosci/informacje-o-zwalczaniu-szkodliwych-i-intensywnych-opadow/

 

Napisany w 18/09/2019, 10:23 przez admin
xxvii-edycji-wojewodzkiego-konkursu-wiedzy-o-bezpieczenstwie-ratownictwie-i-obronie-cywilnejZgodnie z zaleceniami Wojewody Świętokrzyskiego - Szefa Obrony Cywilnej Województwa z dnia 27 listopada 2018 r. do działalności w dziedzinie obrony...
Napisany w 17/09/2019, 10:04 przez admin
swietokrzyskie-dla-europy-2ŚWIĘTOKRZYSKIE DLA EUROPY   „Świętokrzyskie dla Europy” to dwuetapowy projekt przygotowany przez zespół wojewody Agaty Wojtyszek w ramach...
Napisany w 17/09/2019, 10:02 przez admin
wielki-swietokrzyski-quiz-historyczny-gramy-dla-niepodleglejWielki Świętokrzyski Quiz Historyczny "Gramy dla Niepodległej" Wspólnie uczcijmy stulecie odzyskania niepodległości!    
Napisany w 03/09/2019, 12:59 przez admin2
rozpoczecie-roku-szkolnego-2019-20-w-kazimierzy-wielkiejKazimierskie Liceum Ogólnokształcące im. Marii Curie-Skłodowskiej rozpoczęło rok szkolny 2019/20 - pierwszy po reformie oświaty - jak co roku w sali...
Napisany w 29/08/2019, 11:48 przez admin2
pozegnalna-uroczystosc-na-sesji-rady-powiatuW środę, 28 sierpnia odbyła się kolejna sesja Rady Powiatu Kazimierskiego. Tematem sesji było m. in. przyjęcie sprawozdania z działań na terenie nadzorów...
Napisany w 28/08/2019, 13:02 przez admin2
powiat-kazimierski-podziekowal-za-plonyRolnicy Ziemi Kazimierskiej dziękowali za zebrane plony na Gminno – Powiatowych Dożynkach w Kazimierzy Wielkiej. W niedzielę, 25 sierpnia br. Święto...
Napisany w 26/08/2019, 16:30 przez admin2
podpisano-umowe-w-spr-sciezki-rowerowejW piątek 23 sierpnia w Starostwie Powiatowym w Kazimierzy Wielkiej podpisano długo oczekiwaną umowę na budowę ścieżki rowerowej, która połączy województwo...
Napisany w 26/08/2019, 13:30 przez admin2
obchody-swieta-wojska-polskiego-w-kole-nr-11-zzwp23 sierpnia b.r. Koło nr 11 Związku Żołnierzy WP w Kazimierzy Wielkiej obchodziło uroczyście Święto WP. O godz. 13.00 członkowie Koła w mundurach galowych...
Napisany w 22/08/2019, 11:05 przez admin2
kwalifikacyjny-kurs-zawodowy-rolnik Zapraszamy chętne osoby do zapisów na Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy ROLNIK! DOŁĄCZ DO GRUPY ! Rozpoczęła się kolejna edycja kwalifikacyjnego kursu w...
Napisany w 14/08/2019, 13:10 przez admin2
zapraszamy-na-dozynki-gminno-powiatowe-w-kazimierzy-wielkiej STAROSTOWIE
Napisany w 13/08/2019, 12:55 przez admin2
pracowniczy-jubileusz-w-starostwieW poniedziałek, 12 sierpnia Starosta Kazimierski Jan Nowak wraz z Urzędującym Członkiem Zarządu Powiatu Zbigniewem Jakubasem i Naczelnik Wydziału ds....
Napisany w 09/08/2019, 10:05 przez admin2
swietokrzyskie-dla-europy„Świętokrzyskie dla Europy” to dwuetapowy projekt przygotowany przez zespół wojewody Agaty Wojtyszek w ramach obchodów 100. rocznicy odzyskania przez...
Napisany w 09/08/2019, 10:01 przez admin2
wojewodzki-przeglad-zespolow-spiewaczych Wojewódzki Przegląd Zespołów Śpiewaczych im. Adolfa Dygasińskiego odbędzie się 18 sierpnia o godzinie 14.30 na placu OSP w Niegosławicach w gminie...
Napisany w 09/08/2019, 08:58 przez admin2
pierwsze-posiedzenie-rady-powiatowej-swietokrzyskiej-izby-rolniczejW dniu 07.08.2019r., odbyło się pierwsze posiedzenie Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej. Na przewodniczącego został wybrany Pan Krzysztof...
Napisany w 09/08/2019, 06:59 przez admin2
spotkanie-z-nauczycielami-u-starosty-kazimierskiegoW dniu 5 sierpnia  w Starostwie Powiatowym odbyło się spotkanie członków Zarządu Powiatu Kazimierskiego oraz dyrektora PZEAS z nauczycielami, którzy...
Napisany w 31/07/2019, 11:50 przez admin
ogloszenie-starosty-kazimierskiego-3 Uprzejmie informuje się mieszkańców Powiatu Kazimierskiego, że zgodnie z § l O ust. 3 i 4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2013 roku w...
Napisany w 29/07/2019, 10:46 przez admin2
kazimierscy-policjanci-obchodzili-swoje-swietoDzisiaj kazimierscy policjanci obchodzili swoje święto. Z tej okazji Zastępca Komendanta Wojewódzkiego Policji w Kielcach insp. Artur Bednarek wraz z...
Napisany w 29/07/2019, 10:03 przez admin2
dab-pamieci-na-100-rocznice-powstania-policji100 lat temu, w roku 1919 powołano Polską Policję - formację, która wówczas stała się symbolem wolnej Polski. W roku 1995 ustanowiono dzień Święta Policji...
Napisany w 22/07/2019, 09:00 przez admin2
xiii-miedzynarodowe-dni-kazimierzy-wielkiej-i-60-lat-miastaTegoroczne XIII Międzynarodowe Dni Kazimierzy Wielkiej zbiegły się z obchodami 60. lecia nadania Kazimierzy praw miejskich. Zainaugurowała jubileusz...
Napisany w 16/07/2019, 11:37 przez admin2
20-swietokrzyski-mlodziezowy-championat-koni-rasy-malopolskiej-w-opatowcuW dniach 13 - 14 lipca odbył się na opatowieckich błoniach 20-ty, Jubileuszowy Świętokrzyski Młodzieżowy Championat Koni Rasy Małopolskiej - Opatowiec...
Napisany w 12/07/2019, 12:32 przez admin
studenckie-pleneryOtwarcie wystawy prac rysunkowo malerkich studentów II roku kierunku Architektura Politechniki Świętokrzyskiej   
Napisany w 10/07/2019, 12:07 przez admin
poszukiwane-dobre-praktyki-oferty-turystycznej-na-polskiej-wsi-rusza-konkurs-na-wsi-najlepiej Poszukiwane dobre praktyki oferty turystycznej na polskiej wsi – rusza konkurs „Na wsi najlepiej” Rozpoczyna się konkurs Polskiej Organizacji...
Napisany w 09/07/2019, 11:45 przez admin
zostan-zolnierzem-rzeczyposoplitej-w-dniu-13-lipca-br-sobota-centrum-przygotowan-do-misji-zagranicznych-w-kielcach„ZOSTAŃ ŻOŁNIERZEM RZECZYPOSOPLITEJ” w dniu 13 lipca br. (sobota) Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach
Napisany w 02/07/2019, 09:03 przez admin
regulamin-konkursu-na-tradycyjny-wieniec-dozynkowy-2019  Regulamin konkursu na tradycyjny wieniec dożynkowy   Cele konkursu: 1. Kultywowanie oraz popularyzacja najbardziej wartościowych,...
Napisany w 02/07/2019, 07:41 przez admin2
spotkanie-informacyjne-w-kazimierskim-starostwie-n-t-obwodnicyWe wtorek 25 czerwca w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Kazimierzy Wielkiej odbyło się spotkanie informacyjne dotyczące budowy obwodnicy...
Napisany w 01/07/2019, 10:34 przez admin
ostrzezenie-meteorologiczne-nr-46Ostrzeżenie meteorologiczne Nr 46
Napisany w 18/06/2019, 07:49 przez admin2
debata-spoleczna-bezpieczenstwo-w-srodowisku-lokalnymW piątek, 14 czerwca w sali konferencyjnej w byłej bursie odbyła się coroczna debata społeczna n/t bezpieczeństwa w środowisku lokalnym. Organizatorami...
Napisany w 17/06/2019, 11:42 przez admin2
spotkanie-integracyjne-stowarzyszenia-nie-jestes-sam-w-dps-bejsceW dniu 13.06.2019 roku odbyło się spotkanie integracyjne osób niepełnosprawnych z dziećmi ze szkoły podstawowej w Bejscach. Spotkanie zostało...
Napisany w 14/06/2019, 06:42 przez admin2
xvii-swietokrzyskie-dni-profilaktykiW ramach tegorocznych obchodów XVII Świętokrzyskich Dni Profilaktyki w dniu 12.06.2019r., odbyła się konferencja p.n „Podajmy dłoń rodzinie” oraz piknik...
Napisany w 13/06/2019, 11:57 przez admin
ostrzezenie-meteorologiczne-nr-38Ostrzeżenie meteorologiczne Nr 38 Prognozuje się wystąpienie burz z opadami deszczu miejscami od 30 mm do 50 mm oraz porywami wiatru do 115 km/h....
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.