Starostwo Powiatowe

Informacje o zwalczaniu skutków intensywnych opadów

http://www.pssebusko.pl/pdf/ulotka_powodzian.pdf

 

związku z intensywnymi opadami deszczu, które spowodowały liczne podtopienia, Główny  Inspektor Sanitarny ostrzega, że fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne, które  mogą być  groźne dla zdrowia i życia

Postępowania ze studniami w warunkach krytycznych

Potwierdzeniem, w przypadku wystąpienia klęski żywiołowej, że woda jest bezpieczna do spożycia jest przeprowadzenie badania jej jakości w laboratoriach organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub laboratoriach zatwierdzonym przez ww. organy (lista dostępna na stronach wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych). Powinno się wykonać co najmniej  badania następujących parametrów:

  1. mikrobiologicznych  Escherichia coli, enterokoki, bakterie grupy coli;
  2. fizykochemicznych  azotany, azotyny, chlorki, żelazo, mangan, barwa, mętność, pH, przewodność elektryczna, zapach, twardość, utlenialność, jon amonowy), które w razie potrzeby mogą zostać rozszerzone.

Po ustąpieniu powodzi lub podtopienia woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i wydezynfekować.

OCZYSZCZANIE I ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ

Po wybraniu wody ze studni trzeba oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić je warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku grubości ok. 10 cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary.

Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni.

Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość monochloroaminy lub ewentualnie wapna chlorowanego wg zasad podanych w tabelce.

Średnica studni

 

w cm

Ilość monochloraminy na

 

każdy metr głębokości wody

Potrzebna ilość wapna chlorowanego na

 

każdy metr głębokości wody

80

 

90

100

120

165 g

 

220 g

270 g

380 g

150 g – 1 szklanka

 

200 g – 1 szklanka i ćwierć

250 g – półtorej szklanki

350 g – 2 szklanki i ćwierć

 

 

W przypadku stosowania roztworu podchlorynu sodu odmierzamy dwukrotną dawkę jak dla wapna chlorowanego.

Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:

  • do wiadra z wodą dodać dwie płaskie łyżeczki od herbaty któregoś z wymienionych środków dezynfekcyjnych i wyszorować tym cembrowinę,
  • po ponownym napełnieniu studni wodą, rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną według tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni,
  • wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpalnym i wlewanie z powrotem,
  • po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.

 UWAGA: Środki dezynfekcyjne należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym.

ODKAŻANIE STUDZIEN WIERCONYCH I ABISYŃSKICH

W przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego nastręcza duże trudności. Dlatego w wyjątkowych wypadkach odkaża się je wprowadzając roztwór dezynfekcyjny za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj w przypadku zanieczyszczenia studni dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.

ODKAŻANIE WEWNĘTRZNEJ CZĘŚCI POMPY ABISYŃSKIEJ

Przeprowadza się w następujący sposób: 4 gramy wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml roztworu podchlorynu sodu (1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubłach wody. Zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę i pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy; pozostawić 24 godziny, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie.

Po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być zbadana przez najbliższą stację sanitarno – epidemiologiczną, która wyda orzeczenie, czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.

ODKAŻANIE WODY

Każdą niepewną wodę przeznaczoną do picia należy odkazić. Dzięki zniszczeniu bakterii, a w szczególności zarazków chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, staje się ona bezpieczna dla zdrowia. Odkażanie wody można przeprowadzić różnymi środkami i sposobami:

  • najprostszym i dobrym sposobem odkażania wody jest jej gotowanie,
  • można również dezynfekować wodę za pomocą specjalnych preparatów i pastylek pod różnymi nazwami, przeprowadzając ten zabieg ściśle według przepisów załączonych do tych preparatów.

UWAGA: Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych.

Obecnie na rynku są dostępne różne środki dezynfekcyjne oparte na bazie chloru. Na opakowaniu każdego środka jest określona zawartość czynnego związku (najczęściej w procentach lub też w gramach w odniesieniu do cząsteczki preparatu i tak do chlorowania wody używa się roztworu 0,5-1%: preparaty zawierają – wapno chlorowanego 25-36%, podchlorynu wapnia 65-70%, podchlorynu sodu 13-16% chloru użytecznego). W przypadku powodzi dawki te powinny zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne, czyli zapobiegać ewentualnym skażeniom biologicznym wody.

Stosowanie skutecznej dawki powinno wyrażać się w przeliczeniu na wolny chlor – i wynosić 2 mg na 1 litr wody, która ma służyć bezpośrednio do spożycia z zachowaniem, co najmniej 10 minutowego kontaktu oraz 10-20 g na m3 wody do odkażania urządzeń, instalacji sieci wodociągowych i studni z zachowaniem kilkugodzinnego czasu kontaktu.

W przypadku dezynfekcji sieci i instalacji wodociągowych konieczne jest dotarcie za pośrednictwem środków masowego przekazu (np. telewizji, radia, Internetu, pracy i wszelkiego rodzaju ogłoszeń) w tym do placówek oświatowych i w obiektów użyteczności publicznej z informacją o tych działaniach do wszystkich konsumentów wody (m.in. osób chorych, starszych, mało aktywnych) gdyż dawki „szokowe” mogą zagrażać życiu i zdrowiu konsumenta wody.

Należy pamiętać, że wszelkie związki dezynfekcyjne są to silne utleniacze i działają biobójczo nie tylko na mikro- czy makroorganizmy wodne, ale również na organizm człowieka, dlatego wodę, do której bezpośrednio dodano środek dezynfekcyjny nie wolno spożywać. Może to nastąpić w przypadku wody do spożycia po czasie określonym w ulotce informacyjnej gdzie będzie określony czas kontaktu (10-30 minut), a w przypadku urządzeń, instalacji i studni, po przepłukaniu lub wyczerpaniu wody do zaniku zapachu chloru. Dopuszczalne stężenie wolnego chloru w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi wynosi 0,3 mg/l, w warunkach specjalnych w wodzie do spożycia można stosować około 1 mg/l.

Ponadto należy pamiętać, że najdostępniejszym środkiem dezynfekcyjnym tam gdzie jest to możliwe z uwagi na dostępność nośników energii lub ciepła jest GOTOWANIE WODY.

Zgodnie z procedurami o sytuacjach nadzwyczajnych w przedsiębiorstwach wodociągowo-kanalizacyjnych, tam gdzie jest to możliwe powinna być uruchomiona, produkcja wody w opakowaniach jednostkowych lub też powinny być uruchamiane mobilne urządzenia do uzdatniania i/lub dezynfekcji wody, które są przeznaczone do działania w sytuacjach nadzwyczajnych i kryzysowych.

Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2018 r. poz. 1152 z późn. zm.) za zbiorowe zaopatrzenie mieszkańców w wodę do spożycia odpowiada gmina, w przypadku, gdy woda nie odpowiada wymaganiom powinna być dostarczana w opakowaniach jednostkowych lub cysternach.


 

Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie

Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

W PRZYPADKU POWODZI:

  • Wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, a do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
  • Nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.
  • Zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością – produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.
  • Nie jedz żywności, która jest w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy).
  • Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia – mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.

POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU:

  • produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, gotowe potrawy itp. przechowuj w temperaturze niższej niż 80C, lub zgodnie z etykietą;
  • przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne;
  • składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu;
  • nie przechowuj żywności, nawet tymczasowo w miejscach brudnych – w chlewach, oborach, kurnikach itp.
  • chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami;
  • zalane pomieszczenia zdezynfekuj, wywietrz, wysusz i odmaluj (szczególnie jeśli przechowujesz w nich żywność, przygotowujesz posiłki lub jeżeli przebywają w nich dzieci).

W KAŻDYM PRZYPADKU WYSTĄPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYŻSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DO LEKARZA

Im szybsza pomoc lekarska, tym szybszy powrót do zdrowia, czasem  jest to warunek uratowania życia.

 

https://gis.gov.pl/aktualnosci/informacje-o-zwalczaniu-szkodliwych-i-intensywnych-opadow/

 

Napisany w 18/06/2019, 07:49 przez admin2
debata-spoleczna-bezpieczenstwo-w-srodowisku-lokalnymW piątek, 14 czerwca w sali konferencyjnej w byłej bursie odbyła się coroczna debata społeczna n/t bezpieczeństwa w środowisku lokalnym. Organizatorami...
Napisany w 17/06/2019, 11:42 przez admin2
spotkanie-integracyjne-stowarzyszenia-nie-jestes-sam-w-dps-bejsceW dniu 13.06.2019 roku odbyło się spotkanie integracyjne osób niepełnosprawnych z dziećmi ze szkoły podstawowej w Bejscach. Spotkanie zostało...
Napisany w 14/06/2019, 06:42 przez admin2
xvii-swietokrzyskie-dni-profilaktykiW ramach tegorocznych obchodów XVII Świętokrzyskich Dni Profilaktyki w dniu 12.06.2019r., odbyła się konferencja p.n „Podajmy dłoń rodzinie” oraz piknik...
Napisany w 13/06/2019, 11:57 przez admin
ostrzezenie-meteorologiczne-nr-38Ostrzeżenie meteorologiczne Nr 38 Prognozuje się wystąpienie burz z opadami deszczu miejscami od 30 mm do 50 mm oraz porywami wiatru do 115 km/h....
Napisany w 13/06/2019, 11:54 przez admin
ostrzezenie-meteorologiczne-nr-37Ostrzeżenie meteorologiczne Nr 37 Prognozuje się upały. Temperatura maksymalna w dzień od 30°C do 34°C. Temperatura minimalna w nocy od 17°C do...
Napisany w 13/06/2019, 05:54 przez admin
jak-przetrwac-upalyJAK PRZETRWAĆ UPAŁY?      
Napisany w 11/06/2019, 12:14 przez admin
badam-sie-profilaktyka-raka-jelita-grubego-skierowanego-dla-pacjentow-z-powiatow-buskiego-pinczowskiego-kazimierskiego-i-jedrzejowskiegoBadam się - profilaktyka raka jelita grubego" - skierowanego dla pacjentów z powiatów: buskiego, pińczowskiego, kazimierskiego i...
Napisany w 29/05/2019, 12:34 przez admin
zarzadzenie-nr-or-s-120-18-2019-starosty-kazimierskiego-z-dnia-29-maja-2019r-w-sprawie-odwolania-pogotowia-przeciwpowodziowegoW związku z obniżaniem się poziomu wód w rzekach Wisła i Nidzica z dniem 29 maja 2019 roku od godziny 09:00 na podstawie Zarządzenia Starosty...
Napisany w 28/05/2019, 11:58 przez admin2
zloty-medal-za-dlugoletnia-sluzbe-od-prezydenta-rpMiła uroczystość miała miejsce w Starostwie Powiatowym w Kazimierzy Wielkiej podczas sesji Rady Powiatu, w poniedziałek 27 maja. Na sesję przybył...
Napisany w 27/05/2019, 11:23 przez admin
zarzadzenie-or-s-120-17-2019-starosty-kazimierskiego-z-dnia27-maja-2o19-roku-w-sprawie-odwolania-alarmu-przeciwpowodziowego-i-wprowadzenia-pogotowia-przeciwpowodziowegoZARZĄDZENIE OR.S.120.17.2019 STAROSTY KAZIMIERSKIEGO z dnia27 maja 2O19 roku  w sprawie:odwołania alarmu przeciwpowodziowego i wprowadzenia...
Napisany w 24/05/2019, 13:36 przez admin2
centrum-kazimierzy-pod-wodaOstatnie ulewy, jakie nawiedziły południowo-wschodnią część kraju, mocno zdeorganizowały życie mieszkańców Kazimierzy Wielkiej. Koryto przepływającej...
Napisany w 24/05/2019, 10:00 przez admin
informacje-o-zwalczaniu-skutkow-intensywnych-opadowInformacje o zwalczaniu skutków intensywnych opadów http://www.pssebusko.pl/pdf/ulotka_powodzian.pdf   związku z intensywnymi...
Napisany w 24/05/2019, 05:52 przez admin
kazimierza-pod-woda-galeria-2
Napisany w 24/05/2019, 05:28 przez admin
kazimierza-pod-woda-galeria
Napisany w 23/05/2019, 10:55 przez admin
zarzadzenie-nr-or-s-120-15-2019-starosty-kazimierskiego-z-dnia-23-maja-2019r-w-sprawie-wprowadzenia-pogotowia-przeciwpowodziowegoZarządzenie Nr OR.S.120.15.2019 Starosty Kazimierskiego  z dnia 23 maja 2019r. w sprawie : wprowadzenia pogotowia przeciwpowodziowego 
Napisany w 22/05/2019, 16:10 przez admin2
zamknieta-droga-dw776Droga DW 768 w związku z intensywnymi opadami deszczu i zalaniem odcinka drogi wojewódzkiej nr 768 w miejscowości Kazimierza Wielka wyznaczono objazd do...
Napisany w 06/05/2019, 12:43 przez admin2
kazimierza-wielka-swietowala-rocznice-uchwalenia-konstytucji-3-majaKazimierskie obchody 228. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja rozpoczęły się w samo południe uroczystą mszą święta w kościele pod wezwaniem...
Napisany w 26/04/2019, 12:40 przez admin2
opatowiec-trzecim-miastem-w-powiecie-kazimierskimDnia 4 kwietnia 2019 r. w Opatowcu odbyła się uroczystość związana z odzyskaniem praw miejskich. Upamiętniono również rocznicę Zbrodni Katyńskiej. W...
Napisany w 16/04/2019, 06:20 przez admin2
od-sportu-do-zdrowia-wojewodzkie-zawody-lzsW niedzielę, 24 marca 2019 r. w hali sportowej w Chęcinach odbyły się po raz kolejny Wojewódzkie Zawody Sportowe Zrzeszenia LZS pod hasłem "Od sportu do...
Napisany w 12/04/2019, 13:16 przez admin2
goscie-z-ukrainy-z-wizyta-w-starostwie-powiatowymW piątek, 12 kwietnia Starosta Kazimierski Jan Nowak podejmował gości zza wschodniej granicy - z Wołoczyska na Ukrainie. Obok znanych od lat w Kazimierzy...
Napisany w 09/04/2019, 12:18 przez admin2
8-mln-na-geotermieW dniu 9 kwietnia 2019 r. została podpisana w Świętokrzyskim Urzędzie Marszałkowskim umowa na dofinansowanie zadania doprowadzenia wód termalnych i...
Napisany w 08/04/2019, 12:53 przez admin2
kazimierza-wielka-oddala-hold-ofiarom-zbrodni-katynskiejW piątek, 5 kwietnia br. w Kazimierzy Wielkiej odbyły się uroczyste obchody 79. rocznicy Zbrodni Katyńskiej, które rozpoczęła Msza święta w kościele p.w....
Napisany w 04/04/2019, 09:34 przez admin2
warto-podjac-nauke-w-tej-szkoleW roku szkolnym 2018/2019 uczniowie Niepublicznego Technikum ZDZ w Kazimierzy Wielkiej, kształcący się w zawodach technik żywienia i usług...
Napisany w 26/03/2019, 14:34 przez admin2
sesja-rady-powiatu-kazimierskiegoKolejna sesja Rady Powiatu Kazimierskiego odbyła się 25 marca br. Tematem sesji była m. in. informacja Komendy Powiatowej Policji o stanie porządku...
Napisany w 26/03/2019, 14:23 przez admin2
ostatnie-posiedzenie-rady-spolecznej-sp-zoz-w-kazimierzy-wielkiejW piątek, 22 marca w Starostwie Powiatowym odbyło się ostatnie w minionej kadencji, posiedzenie Rady Społecznej Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki...
Napisany w 21/03/2019, 12:22 przez admin2
wizyta-biskupa-andrzeja-kalety-w-zsr-w-cudzynowicachW środę 20 marca, w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Rolniczych w Cudzynowicach gościł z wizytą duszpasterską biskup pomocniczy diecezji kieleckiej ks. dr...
Napisany w 21/03/2019, 08:10 przez admin2
pierwsze-mieszkanie-treningowe-dla-niepelnosprawnych-w-cudzynowicach  Nauka samodzielnego funkcjonowania to kolejne wyzwanie, z jakim będą już wkrótce zmagać się uczniowie z niepełnosprawnością w Zespole Placówek Szkolno...
Napisany w 25/02/2019, 07:53 przez admin2
trzynasty-rekordowy-maraton-plywackiW sobotę, 23 lutego, punktualnie o godz. 12. ruszył zegar odliczający 24 godziny - czas corocznego, 13-go już Maratonu Pływackiego, organizowanego przez...
Napisany w 11/02/2019, 13:47 przez admin2
ostrzezenie-meteorologiczne-nr-15
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline